Glóbusz

A világról és Magyarországról szubjektíven és béta módban.

Portfolio hírek

Friss topikok

Archívum

2010.06.29. 12:00 Hungaro Sapiens

P(H)IIGS - Magyarország a disznóólban

Adósságcsapda fenyegeti Magyarországot. Ezúttal nem egy kormánypárti politikus szájából hangzott el a mondat, hanem az Economist számai mutatják kristálytisztán. A tekintélyes újság friss cikke a világ adóssághelyzetével fogalakozik. Érdemes elolvasni az egész írást is, de most mi foglalkozzunk inkább csak a saját portánkkal.

Ajánlom minden olvasó figyelmébe ádámbátyám hozzászólását, amiben felhívja a figyelmet a lenti számok esetleges hibáira.

20 évvel a rendszerváltás után ugyanott tartunk, mint 1990-ben: a gazdaság nem nő, az államadósság az egekben van. Az egyetlen különbség, hogy az állami vagyon döntő többségét már eladtuk, és az érte kapott pénzt egyszerűen feléltük.

Vértes András (GKI) választások előtti nyilatkozata szerint nem kell aggódnunk, mert a fejlett országok is hasonlóan el vannak adósodva. Szép. Örüljünk, hogy megdöglött a szomszéd tehene is. Pedig korai az öröm, mert az még csak haldoklik. Ha megnézzük jobban a táblázatot, valóban kitűnik, hogy az államadósság GDP-hez viszonyított arányának tekintetében valóban beelőznek bennünket a gazdasági visszaesést fiskális lazítással lassítani igyekvő országok.

Igen ám, de ők megtehetik! Az első oszlopban a költségvetések adósságszolgálat nélküli, elsődleges egyenlegei szerepelnek. Magyarországnak többlete van! Nem örülhetünk azonban, mert ez a viszonylagos egyensúly egy brutális megszorító csomag árán jött össze, és mindössze arra elegendő, hogy az összeomlást lassú agónia váltsa fel. Míg sok országnak eddig a pillanatig megmaradt a játéktere, hogy a költségvetés lazításával élénkítse a gazdaságot, nekünk már eleve le kellett mondanunk erről az elemi gazdaságpolitikai eszközről. A Fidesznek elég volt megemlítenie néhány héttel ezelőtt a magasabb államháztartási hiányt, egy kis rásegítéssel (Kósa, Szijjártó) a hitelezőinknek egyből egy görög típusú összeomlás képe derengett fel.

Miért ijedtek meg a piacok? A táblázat harmadik oszlopában szereplő számok (GDP növekedési üteme - államadósság finanszírozási költsége) alapján bekerültünk Európa disznóóljába a PIIGS, azaz a "diisznó" államok közé Portugália, Olaszország, Írország és Görögország mellett éppen Magyarország az, ahol ez a szám erősen negatív. A pozitív érték azt jelenti, hogy idővel fiskális kigazítás nélkül is helyreállhat az államháztartás egyensúlya, mivel a gazdaság növekedésével kitermelődnek az adósság után fizetendő kamatok. Magyarországnál sajnos nem ez a helyzet, mellettünk egy csúnya -2,2%-os érték szerepel. Becslésem szerint az újság 2010-re nagyjából 0,5%-os növekedéssel számolhatott, azaz hosszú távon átlagosan legalább 2,7%-os GDP bővülés kellene ahhoz, hogy az idő magától megoldja az adósságkérdést. Ugyanakkor az MNB becslése szerint jelenleg hazánk gazdasági növekedésének potenciális üteme 2%.  Jelenleg ott tartunk, hogy a gazdasági növekedéssel sem vagyunk képesek kinőni az államadósságot. 

Az államadósság szerkezete sajnos ugyanakkor a legrosszabb a felsorolt országok között. A magyar államadósság átlagos lejárata mindössze 3,5 év, ami messze a legrövidebb a listában. Ha valaki fedezet nélküli áruhitelre vásárol, még annak is hosszabb a lejárata. Magyarország hitelképessége rosszabb, mint Kovács Istvánnak a Tesco-ban! A külföld finoman szólva nem nagyon bízik a hosszú távú fizetőképességünkben.

Tetszik, nem tetszik a mostani kormánynak kell feltakarítania az elmúlt nyolc húsz negyven év inkompetens gazdaságpolitikája után maradt szemetet. Sajnos mozgástér nem sok maradt. Adócsökkentésre senki ne számítson. Ha lesz is változás az adórendszerben az csak átcsoportosítással történhet, így lesznek nyertesei, de vesztesei is. A különböző szociális támogatásokat kénytelen lesz lefaragni az állam a költségvetés mozgásterének növelése érdekében. A takarékos állam kialakítása megindulni látszik a közszférának beígért létszámleépítéssel. Az állami kiadások visszafogásának ugyanakkor megvan az a kellemetlen mellékhatása, hogy az egész gazdaság növekedését visszafogja. A fogyasztáson elért megtakarításokat ezért valamilyen módon a növekedés beindítására kell fordítani. A következő kormányzati ciklus egyik legfontosabb feladatának a potenciális gazdasági növekedési ütem növelésének kell lennie, azaz helyre kell állítani meg kell teremteni a magyar gazdaság versenyképességét.

Nagy a baj, de politikusaink hivatalosan még mindig kacérkodnak az euró bevezetesésével. Túlságosan megalázó volna bevallaniuk, hogy semmi esélyünk bekerülni az euró övezetbe a belátható időn belül. 2014 esetleg 2015? Esélytelen. 2020? Talán. A németek, akik most már visszasírják a Deutschmarkot, nem fogják engedni, hogy még egyszer hasonlóan felelőtlen állam kerüljön be az euróklubba, mint Görögország.

Az euró előnyeit még nem élvezhetjük, de a hátrányok már agyonnyomják a gazdaságot. Óriási hiba volt engedni, hogy a lakosság tömegesen adósodjon el külföldi pénznemben. A versenyképesség visszaszerzésének módja lenne a forint leértékelése, azonban ez jelenleg se politikailag se gazdaságilag nem járható út tekintve a devizaadósok súlyos helyzetét.

A többszörös csapdahelyzetből nem lesz könnyű kikecmeregni. Nemcsak a politikusainknak kell végre fegyelmet tanúsítaniuk, hanem a tisztelt Állampolgárnak is meg kell követelnie tőlük az évtizedek óta tartó gazdaságpolitikai maszatolás abbahagyását.

23 komment · 1 trackback

Címkék: gazdaság magyarország portfolioblogger


A bejegyzés trackback címe:

https://globusz.blog.hu/api/trackback/id/tr32114207

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A Fidesz Zrt.-s fiúk ismét a bukásunkra játszanak: kötelező a veszteség! 2010.07.02. 23:27:00

Megint kapkodás, esztelenség, politikai bénázás. Amitől már megint le van szarva a kisember, sőt, különösen nagy bajba hozzák – immár sokadszor néhány hetes újkormányzásuk során. Nincs mentség, biztosan nem a többség szavazta meg a forint többszö...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

xenosz 2010.06.29. 13:28:13

" A Fidesznek elég volt megemlítenie néhány héttel ezelőtt a magasabb államháztartási hiányt, egy kis rásegítéssel (Kósa, Szijjártó) a hitelezőinknek egyből egy görög típusú összeomlás képe derengett fel."

Kósáék konkrétan államcsődről beszéltek.Ezt nem rásegítésnek nevezném,és legkevésbé a hitelezők fantáziájának köszönhető volt a pánik szerintem,hanem ezeknek a nyilatkozatoknak.

is 2010.06.29. 13:41:54

egeszen elkepeszto, hogy gazdasagi posztnak tunteti fel magat ez az iromany itt.

az elso es a harmadik oszlopot egyutt kell nezni. tehat a hiany vagy a koltsegvetes rendberakasaval, vagy gazdasagi novekedessel noheto ki. szemben a poszt allitasaval, ami az elso oszlopot felretolja 'jaj, megszoritas aran' felkialtassal, a harmadikhoz meg a 'sem' szot alkalmazza, mintha lett volna itt masik, ami szinten nem. es akkor ebbol azt kovetkezteti, hogy mi nem nojuk ki az adossagot.

a helyes szamolas a ket oszlopot osszeadni a hiany valtozasahoz, amibol Magyarorszagra -0.1 jon ki, es ami mar idejet multa, mert mar boven 0,5% feletti novekedesnel tartunk. tehat az osszeg pozitiv, tehat csokken a hiany, nojuk kifele, mig pl. a nemeteknel a ketto osszege -0.7, tehat naluk no a hiany, azaz nagyobb kakiban vannak, mint mi (bara a novekedesi adat naluk is no, tehat lehet, hogy mar ok is 0 korul vannak).

ha mar mindenkeppen le akarjuk szolni Mo-t (nagyarok vagyunk, ugye), akkor a negyedik oszlopra kellene figyelni, mert ott tenyleg gaz van, hogy nekunk 3 es fel evente meg kell ujitani az adossagot.

Hungaro Sapiens 2010.06.29. 13:56:42

@is: Az "irományban" utaltam rá, hogy pontos számításhoz szükségeltetne egy szám, hogy az újság milyen a GDP növekedéssel számolt.

A 3. oszlop mindenesetre nem "idejét múlt". A lábjegyzetben szerepel, hogy a 2010-2011-re vonatkozó GDP és finanszírozási költség előrejelzéseket veszi alapul. Nem tartomvalószínűnek, hogy az Economistnál ne tudnák, hogy 0,5%-kal száguld a gazdaságunk.

Várható továbbá, hogy előbb-utóbb a fejlett országok behúzzák a kéziféket, és a jegybankok kamatot emelnek. Ez esetben az adósságunk kamatterhei emelkedni fognak.

Gournoddam 2010.06.29. 14:17:44

"Magyarország hitelképessége rosszabb, mint Kovács Istvánnak a Tesco-ban!"

én eddig a mondatig olvastam.
hatásvadász, demagóg. innentől mindegy is nekem, hogy igaz vagy nem.

matrica55 2010.06.29. 14:57:28

Eddig úgy tudtam, a költségvetés elsődleges egyenlege ha pozitív (M.O 2,1 %) csak akkor van esély a hiány csökkentésére, ugyanis az adósságszolgálat tovább növeli a hiányt (pozitív elsődleges egyenleg esetén lehet csak a pozitív a teljes egyenleg, azaz csak ebben az esetben csökkenthető a GDP arányos hiány).
A listán szereplő országok közül csak elvétve látható pozitív elsődleges egyenleg, vagy ha úgy tetszik a többi országnak esélye sincs rövid távon csökkenteni a hiányt. A cikk ennek ellenkezőjéről próbál meggyőzni.
Egyet értek Gournoddam-mal.

Hungaro Sapiens 2010.06.29. 15:15:58

Kellően gyorsan növekvő gazdaság mellett negatív elsődleges hiány mellett is csökkenthető a GDP arányos adósság.

A költségvetési hiány önmagában nem feltételnül rossz, mert serkentheti a gazdaságot. De egy bizonyos adósságszint felett már veszélyes játék. Nem véletlen, hogy nálunk jobb helyzetben lévő államok is megszorítésba kezdtek.

Igen, valóban vannak nálunk rosszabb helyzetben lévő országok. Szeretném látni, hogy a politikusaink végre elkezdenek azon dolgozni, hogy ne kerüljünk közéjük.

stuccer (törölt) 2010.06.29. 15:50:20

"A többszörös csapdahelyzetből nem lesz könnyű kikecmeregni. Nemcsak a politikusainknak kell végre fegyelmet tanúsítaniuk, hanem a tisztelt Állampolgárnak is meg kell követelnie tőlük az évtizedek óta tartó gazdaságpolitikai maszatolás abbahagyását"

a cikk mélyen hallgat arról, hogy nem állambácsitól kellene várni a csodát, hanem a tisztelt (sic!) Állampolgárnak is kéne már valamit tenni az ügy érdekében és nem csak szlovákrendszámmal, meg minimálbérrel meg hasonló okosságokkal trükközni, hanem dolgozni, termelni, és nem a segélyekre, meg a sültcsirkére várni. rengeteg múlik a társadalom munkához és tisztességhez való hozzáállásán is, ezekben a magyarok sosem vitézkedtek, de különösen az utóbbi időkben nem.

nickita 2010.06.29. 15:56:08

@Hungaro Sapiens:
hát én nem értek a gazdasághoz, de a józan paraszti ész azt mondatja velem, hogy a költségvetési hiány nem lehet jó dolog. én sosem költök többet, mint amennyit megkeresek. kár arra számítani, hogy majd a növekvő jövedelem kihúz a szarból, mert a GDP vagy fog dinamikusan nőni, vagy nem fog. de inkább ez utóbbi (nemzetközi környezet és állami szféra költségtakarékossága is erre utal).

Hungaro Sapiens 2010.06.29. 15:56:49

@stuccer: Teljesen egyetértek, hogy nem csak állami, hanem egyéni szinten is rendbe kell tenni a dolgokat. Egyszer majd írok erről is.

Hungaro Sapiens 2010.06.29. 16:10:29

@nickita: Keynes óta az uralkodó irány a közgazdaságtanban az a hit, hogy ha bajd van a gazdaságban azt költekezéssel meg lehet oldani.

Ugyanakkor egyre erősödik azoknak a hangja, akik ezt a gazdaságpolitikát egy hatalmas piramisjátéknak tekintik. Pl. Japánt vagy Görögországot már én is ebbe a kategóriána sorolom.

matrica55 2010.06.29. 17:50:36

@Hungaro sapiens
Nem mondanám, hogy következetes az álláspontja, egy oldalon belül önellentmondásba keveredni csúcs.(cikkben borzalmas helyzet M.O-n, indoklásban vannak nálunk sokkal rosszabb helyzetben lévő országok stb)
Nem mondtam, hogy a pozitív elsődleges egyenleg szufficites költségvetést eredményez, csak azt mondtam, hogy negativ elsődleges esetén nem lehet szufficites az egyenleg, tehát nem csökkenthető az adósság.

Hungaro Sapiens 2010.06.29. 18:00:27

@matrica55: Nem látom az ellentmondást. A borzalmas helyzet jelentéstanilag nem egyenlő a legrosszabb helyzettel. Javaslom újból elolvasni az írást. Lehet a címmel kezdeni.

adamberger08 2010.06.29. 18:46:08

A táblázat 3-ik oszlopához fűzött lábjegyzet, ill. maga az oszlop elnevezése tartalmilag nem fedi egymást. A "cost of finance" ugyanis csak akkor lehet (teoretikusan) egyenlő az állampapírhozammal, ha a net debt a GDP 100%-a. (Megj.: Magyarország esetében pl. a nettó államadósság kb. 1/3-a devizaadósság, tehát itt a kamatteher is jóval alacsonyabb mint a HUF esetében) Ha a net debt éves kamatterhét a GDP kb. 4%-ban (60%*6,5-7%) határozzuk meg, ill. 2010-re és 2011-re átlag 4%-os CPI mellett átlag 2%-os real GDP növekedést feltételezünk, akkor a 3-ik oszlopban a -2,2 érték helyett +2-es értéknek kellene szerepelnie (kb. 6%-os nominális GDP növekedés minusz 4%-os kamatteher)
Érdemes lenne tehát a forrásadatok hitelességét ellenőrízni mielőtt egy hangzatos címmel megjelenő cikkben fals következtetésre jut a szerző.

Hungaro Sapiens 2010.06.29. 19:56:35

@ádámbátyám: Nagyon köszönöm az építő hozzászólást. A levezetés hibátlannak tűnik. Minden bizonnyal hibázott az Economist és vele gyütt én is.

Annyiban azért ellent kell mondanom, hogy a 2010-2011-es évekre felvázolt átlag 2%-os növekés számomra túl optimista. Az EU, ami a fő exportpiacunk, az előrejelzések szerint a válságból leglassabban kimászó térség lesz. Ennek tükrében szerintem merész azt feltételezni, hogy a magyar gazdaság a hosszú távú potenciális növekedésével (sőt 2011-től már a 3%!) megegyező ütemben fog bővülni. (Tudom, most ellentmondok a GKI-nak és az MNB-nek is.)

Ha meg is indul a fejlett országok növekedése, ami magával húzhat bennünket is, akkor várhatóan megindulnak a kamatemelések is, ami viszont növelné a finanszírozási költségeinket. (Cserébe viszont csökkenne a kockázati felárunk.)

Nem zárnám ki a W alakú recesszió lehetőségét sem, ami ránk sem lenne jó hatással. (Paul Krugman már világválságtől tart.)

Bár a 3. oszlopban aligha -2,2-es értéknek kellene szerepelnie. A +2-t túl optimistának tartom.

Acmee 2010.06.30. 08:38:36

@stuccer:

Elhiszed Nekem, hogy ha egy dolgozó után nem kellene többet fizetni, mint amit kitermelni képes, akkor mindenki normálisan adózna?

stuccer (törölt) 2010.06.30. 12:44:26

@Acmee: nem hiszem. ebben (sajnos) egyáltalán nincs igazad. a mai magyar vállalkozói réteg - zárójelben jegyezném meg, hogy erre a rétegre kellene, hogy épüljön az országunk, hiszen megfelelően homogén, ugyanakkor gazdaságilag erős bázis lehetne - képtelen NEM adót csalni. ha az adóterheket radikálisan csökkentenék (és most mindegy, hogy azért, mert a gazdaság teljesítménye ezt megengedi, vagy politikai okokból), ezek az emberek ugyanúgy csalnának tovább adót, és csak örülnének, hogy több lóvé marad meg nekik.
a társadalomnak agyban kellene felnőnie, sajnos az utóbbi idők (az utolsó 10 év) történései pont azt támasztják alá, hogy rohamléptekben távolodunk attól a naiv céltól, hogy egy egészségesen, tisztességesen gondolkodó társadalom alakuljon ki, és ez több mint baj, ez nemzeti katasztrófa. ne menjünk bele a politikába jobban, de a szélsőjobb megjelenésétől kezdve a kompromisszumképtelenségen át a burjánzó korrupcióig, sajnos alig tudok olyan pozitív példát mondani, ami azt támasztaná alá, hogy van esély a változásra. az emberek képzetlenek, rövid távon gondolkodnak, tudatlanok.
örülünk mint majom a farkának, hogy a Merci itt fog építkezni, gyártani, ami valóban jó, hiszen termelés, adó és munkahelyek keletkeznek, de vegyük már észre, hogy ez gyarmati sors, csak egy közelben lévő kiskína vagyunk, ahol ócsóé lehet dolgoztatni. és addig amíg ez nem változik meg, ez így is fog maradni. a társadalom képes lehetne egy gyors fordulatra, de ez nem fog megtörténni. azt kell mondjam, hogy több generációnak kell itt felnőnie és meghalnia ahhoz, hogy a mostani magyarosch mentalitás, ami tönkretesz mindent, eltűnjön.

bofi 2010.06.30. 17:25:46

Az ilyen hozzá nem értő, rossz indulatú cikkek miatt romlik az ország megítélése!!! Semmi köze a valósághoz ennek a szemétnek... Aki ennyire utálja ezt az országot, és ennyire nem ért hozzá, az MIÉRT ÍR ILYEN SZEMETET? MIÉRT NEM MEGY EL KAPÁLNI???!

Hungaro Sapiens 2010.06.30. 17:47:30

@bofi: Ez egy személyes blog, ha nem tetszik, nem kell olvasni.
A cikket pedig az Economist magazinban megjelentett számok alapján írtam. A gyengébbek kedvéért: ez a világ egyik vezető gazdasági hetilapja.

Kikérem magamnak a feltételezést, hogy utálnám az országot! Szűklátókörű gondolkodásra utal, elvitatni valakitől a jogot, hogy aggódjon az ország gazdasága miatt.

Ámítsuk inkább magunkat, vegyük fel a rózsaszín szemüveget és hazudjunk magunknak és másoknak a valóságról? A görögök, sőt a britek is megtették, de mi lett a vége?

Látható, hogy az írásomat szabadon lehet vitatni, teret enged minden véleménynek. Elvárom cserébe, hogy bizonyos stílusbeli színvonal megmaradjon.

is 2010.07.01. 10:51:57

en tovabbra is ott ragadnek le, hogy vajon kinojuk-e hianyt vagy sem. mai link: www.portfolio.hu/cikkek.tdp?h=1&k=3&i=135330

Magyarorszag adossag-visszafizetove valt.

Hungaro Sapiens 2010.07.01. 18:44:52

@is: Köszi a linket. Valami tényleg elkezdődött, de az államháztartás helyzete még mindig fenntarthatatlan hosszú távon. Elismerem, hogy nem célszerű a válság kellős közepén nullszaldós büdzsét csinálni, de előbb-utóbb számon kell kérni a takarékos államot a politikusokon.

Acmee 2010.07.20. 11:05:25

@stuccer:

Sajnos nagyon sok igazság van abban amit mondasz, DE:

Erősen általánosítasz. Az 500-as Mercikkel közlekedő hurkanyakú kopasz "vállalkozókat" vizionálod magad elé. Holott a többség még mindig inkább tisztán intézné az ügyeit, ha lenne rá esélye (az előbbiekben említettek miatt).
Az igaz, hogy alapvetően buta, nemtörődöm a társadalom, ráadásul szarik a jövőjére, ezen sajnos rövid távon nem lehet változtatni (talán a válság egy picit felrázza az egyszeri embert is az éber kómából). Azonban a "birkák" terelgetése mindig is a pásztor dolga volt. Ezt a rendszert pedig -történelmünkből fakadóan- egy darabig még fenn is kell tartani.
Ez viszont nem azt jelenti, hogy bizonyos dolgok menetén ne lehetne könnyíteni.

stuccer (törölt) 2010.07.20. 13:28:12

@Acmee: azt senki sem tudja megmondani, hogy VALÓJÁBAN mennyi van azért rossz helyzetben, mert rossz a piaci helyzet stb.., és mennyi azért, mert nem akaródzik adót fizetni a "mélyen tisztelt" vállalkozónak, aki(k) egyébként azzal a kibaszottul vérlázító indokkal válaszolnak adócsalási szokásaikat firtató kérdéseimre, hogy "miért nem mész el te is vállalkozni, akkor te is csalhatnál adót". valóban, de egy erős érv.
nem a hurkanyakúakat vizionálom magam elé, hanem az öltönyös, szlovákrendszámos x6-al rohangáló vállalkozókat, amikből már sokkal több van, mint a hurkanyakúakból, akik nagyon kispályások ezekhez képest.

alapvetően nem a rendszer működésével van bajom, mert az történelmi és gazdasági okokból olyan amilyen. a jövőkép az igazi probléma, pontosabban annak hiánya, hogy az egész elcseszett társadalom egyik napra a másikra él és nincs jövőképe, és ez nem a gazdaság állapotán, vagy a bankszámlák vastagságán múlik, hanem egy közös elhatározás, hogy legyen jobb, és ehhez bizony kell egy fajta intelligencia: felismerni, hogy vannak olyan időszakok, amikor az egyéni érdekek fölé kell helyezni a közösség érdekét, mert csak így lehet kimászni a szarból. a nagy probléma, hogy a mai magyar társadalom utánozni próbálja az individualista nyugati társadalmat, ami azért kurvára nem működőképes, mert egyszerűen fejben (és pénzben is) nem tartunk még ott, hogy megengedhetnénk magunknak ezt a fajta gondolkodást. az első szint lenne a társadalmi szinten történő gondolkodás, melybe a társadalmi szerepvállalás megfelelő mértéke is beletartozik, és ha már kijöttünk a szarból és megtanultuk, hogy hogyan működhet egy társadalom többé kevésbé egészségesen, csak utána lehet az individumot erősíteni és arra építeni. mert addig amíg nincs benne az emberek fejében a közösségi felelősségvállalás képe, amíg ez nem ivódik bele 100%osan a mindennapjainkba, nem válik a részünkké, addig próbálkozhatunk itt akármivel, jobb nem lesz.

stuccer (törölt) 2010.07.20. 13:39:13

abban pedig maszkimálissan egyetértünk, hogy megfelelő állami szerepvállalással, menedzsmenttel a kívánatosnak tekinthető társadalmi folyamatok elindítása, illetve magának a társadalomnak, a társadalom gondolkodásmódjának az átformálása a mostanihoz képest fényévekkel gyorsabb lehetne, de erre, mint azt az uccsó 20 év kiválóan mutatja, a mostani politikai elit képtelen, teljesen mindegy, hogy melyik pártról beszélünk. egyszerűen nem elég haladó gondolkodásúak ahhoz, hogy ezt felismerjék, csak a zsebtömés a lényeg, semmi más.
tulajdonképpen hogyan is várhatnánk el olyan emberektől haladó gondolkodásmódot, akik életük felét még bőven a kommunista rendszerben élték le, mi több, ebben a rendszerben szocializálódtak, tanultak, váltak felnőtté? esetleg az utánuk következő generáció, de a mostaniak pofáját még évtizedekig kénytelenek leszünk elviselni sajnos.
süti beállítások módosítása