Glóbusz

A világról és Magyarországról szubjektíven és béta módban.

Portfolio hírek

Friss topikok

Archívum

2010.06.19. 17:04 Hungaro Sapiens

A dohánylobbi PR-osa Somával támad

Soma szerint az, hogy a dohányzás megöl, „totál illúzió”. Celebünk szerint azért leszünk betegek a cigitől, mert azt egészségtelennek gondoljuk. Mindenki gondolhat magában hülyeségeket, ő azonban egy nyilvános szereplés alkalmával mondta ezeket, ami felelősségteljesebb viselkedést kívánna meg, különösen egy ilyen halálosan komoly témában, mint amilyen a dohányzás. Sajnos úgy túnik, hogy most, amikor már alig lehet dohánytermékeket reklámozni, a dohányipar manipulatív módon (újra) az indirekt reklámhoz és a téveszmék propagálásához nyúl.

 

A Füstölgők Társaságának Nők füstölögve elnevezésű összejövetelén hangzottak el Soma szavai. A rendezvény háziasszonya Szily Nóra, a Meghívott vendégek Soma és Selymes Orsolya, a Hogyan ne szokjunk le a dohányzásról c. könyv pszichológus szerzője volt. Érdemes alaposan átolvasni a témákat:

1. Nőként és dohányosként Európában – Aki dohányzik, az egyre civilizáltabb világunkban egyre inkább másodrendű állampolgár státuszba szorul. Még inkább diszkriminálva érezheti magát egy dohányos nő. Lehet emelt fővel hódolni ennek a szenvedélynek nőként? Milyen válaszokat adhatunk a helytelenítő hangoknak?

2. Hogy ne szokjunk le? – A WHO a közelmúltban több agresszív szigorítást vetített előre a dohányzás visszaszorítása érdekében. Például, hogy kanadai mintára minden adalékanyagot száműznek a cigarettákból, a cigaretták megjelenését egységesítenék, a védjegyek, márkajelek használatának tiltanák, és korlátoznák a termékkihelyezést. Meggyőződésünk, hogy ezek az eszközök nem hatékonyak a dohányzás ellen vívott küzdelemben, de számos negatív következményt idézhetnek elő: erősíthetik a feketepiacot, gazdasági nehézségekhez vezethetnek, és termelői válságot idézhetnek elő.

Még repi ajándékra is van pénze a Füstölgőknek. Nem lehetnek olyan rosszul eleresztve...

 

Gonoszan manipulatív mondatok ezek, amelyekre lentebb visszatérek. Először hallgassuk meg Somát a cigi.blog.hu jóvoltából.

 I. rész

Füstölgő Nők -1 by Cigizo

II. rész

Füstölgő Nők -2 by Cigizo

 

I. rész 1:50 S. Takács Zsuzsanna (a Magyar Public Relations Szövetség volt alelnöke, cége a Strategic Scope Kft. korábban a Magyar Dohányipari Szövetség tanácsadója volt): „Azt tapasztalom, hogy miközben nagyon erős a dohányzásellenes propaganda, nem a dohányosok száma csökken, hanem azoknak az embereknek a száma nő, akik szégyellik azt, hogy dohányoznak.” Ügyes PR fogás áldozati szerepben feltüntetni a dohányosokat. A második rész végén Soma valahol még kommunistázik egy szépet, és néhány résztvevő újra meg újra a jogaik sárbatiprásáról panaszkodik. Kár, hogy az emberi szabadságjogok üres PR eszközként történő használata már a Szcientológusoknak sem jött be.


II. rész 7:55 Soma azt bizonygatja, hogy a dohányzás az ősi emberi kultúra, a kollektív tudatalatti része évezredek óta. Szemtelen és buta csúsztatással állunk szemben, hiszen egy kisiskolás is tudja, hogy 1492 előtt Észak-Amerikán kívül senki nem hallott a dohányzásról.


II. rész 11:26 Soma: „Azért az Isten nem véletlenül teremtett dohányt” Szerinte egy teljesen természetes istenadta növényről van szó, hasonlóan a kávéhoz és a kakaóbabhoz. (sic!) (Megjegyzés: az ember ritkán válik kakaófüggővé, és még ritkábban hal bele.)


II. rész 19:43 Soma: „A másik, amiben én nem hiszek, ez az én hitrendszerem : „SEMMI KÖZE A HALÁLHOZ A DOHÁNYZÁSNAK. TEHÁT SEMMI!


II. rész 36:48 Soma: "... a dohányzás megöl - totál illúzió, nehogy azt higgyétek, hogy így működik a halál. Áh..."


II. rész 44:46 Soma: „… a dohányzásba drága nem lehet belehalni.


II. rész 56:30 Soma: „A tudat hatalma ….. meggyógyít vagy megbetegít, és ha én úgy dohányzom, hogy úristen, most mennyi szörnyűség történik a testemmel, attól, hogy dohányzom, akkor szörnyűség történik.”… „Tehát igazából annak ártalmas a dohányzás is, aki tudatilag beengedi azt, hogy utálom magamat, megint itt mocskoltál magadon…” (Érdemes már 54:40-től fülelni.)

 

A beszélgetés többi része többé-kevésbé korrekt volt. Abban a tekintetben mindenképpen, hogy több ordas hazugság nem hangzott el Soma részéről. Számomra meglepő volt, hogy Selymes Orsolya, aki régebben maga is erős dohányos volt, mennyire empatikusan kezelte a helyzetet.

Selymes Orsolyának kicsit sok volt Soma

 

Most vegyük sorra, hogy milyen manipulációs technikák kerültek bevetésre:

1. Mi ez a Füstölgők Társasága? Hány tagja van? Kik támogatják? Hétköznapi civil szervezetként különös, hogy profi PR-ost használnak, és ők beszélnek ellenséges propagandáról. Se a PR-tól, se a dohánycégektől nem áll távol álcivil szervezetek létrehozása, akik dezinformációs tevékenységet végeznek. A dohányzók érdekvédelmi szervezetei valami véletlen folytán a társadalmi vitákban következetesen a dohánycégektől hallott érveket visszhangozzák. Aggályosnak tartom, hogy ez a bizonytalan hátterű szervezet 2009-ben részt vehetett az Országgyűlés Egészségügyi bizottságának a nemdohányzók védelméről szóló törvény módosításáról szóló egyeztetésén. Milyen felhatalmazással rendelkeznek?

Hasonló példa az USA-ból:

A Dohánykutatási Tanács (CTR) . melyet a dohánygyárak alapítottak az 50-es évek elején és amely nagyrészt a Hill & Knowlton PR-cég mûve volt . egyik talpköve volt a dohányzás egészségi hatásaival kapcsolatos dohányipari félreinformáló kampánynak. Amikor létrehozták az intézetet a dohánygyárak bejelentették: .Alapvetõ feladatunknak tartjuk az emberek egészsége iránti érdekeltséget és ez üzleti tevékenységünkben minden egyéb szempontot megelõz.. Közel 40 évvel késõbb H. Lee Sarokin járásbíró elítélte a Dohánykutatási Tanácsot azzal a váddal, hogy .megalapítása és az általa végzett munka csupán félrevezetésre szolgált, propaganda célból hozták létre az igazság keresésének vagy publikálásának szándéka nélkül.. (A dohányipar praktikái 12.old)

 

2. Nőként és dohányosként Európában: a dohánylobbi a nőket mindig is az emancipációs törekvésükre apellálva próbálta rávenni a bagózásra. Ezúttal is ezt az ósdi trükköt vetette be S. Takács Zsuzsanna. Az első PR-osok (akkor még propagandisták) képviselője volt Edward Bernays. Ő tört utat a "nők egyenjogúságának  a dohányzás terén", amikor az 1920-as években a BAT dohánycég elődjének dolgozva felbérelt egy csoport csinos modellt, hogy vonuljanak fel a New York városi ünnepségén. Az újságíróknak azt mondta, hogy a nőjogi aktivisták meg fogják gyújtani a szabadság fáklyáit. Amikor a lányok a fotóriporterek elé értek egy jelre mindnyájan rágyújtottak egy Lucky Strike-ra. Készen is volt a címoldal.

3. Celebeket használnak az üzenet célba juttatására. A hollywoodi filmekben sem véletlenül bagóztak és bagóznak annyit a színészek.

4. Ellenzik, „hogy kanadai mintára minden adalékanyagot száműznek a cigarettákból, a cigaretták megjelenését egységesítenék, a védjegyek, márkajelek használatának tiltanák, és korlátoznák a termékkihelyezést.” Józan paraszti ésszel is belátható, hogyha ezeket az eszközöket a dohánycégek a forgalmuk növelésére használják, akkor ezek korlátozásával ellentétes hatást érhetünk el, de legalábbis megszűnik a további ösztönzés.


Szeretném leszögezni, hogy önmagában a PR-t nem ítélem el, annak ellenére sem, hogy a történelem során nagyon sokszor rossz ügyek érdekében használták fel. Dolgoztam magam is olyan cégeknél, melyek kerültek olyan helyzetbe, hogy szükség volt profi PR-os segítségére. A különbség abban áll, hogy azok a cégek nem hazudtak, és nem használtak bábukat szócsőnek, hanem maguk álltak a nyilvánosság elé.

6 komment

Címkék: pr dohányzás soma manipuláció portfolioblogger


A bejegyzés trackback címe:

https://globusz.blog.hu/api/trackback/id/tr422093949

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pénzkereskedő · http://www.nedolgozz.hu 2010.06.19. 23:22:17

Én nem dohányzom, és káros dolognak tartom sok szempontból, de azzal egyetértek, hogy ha már valaki dohányzik, akkor ne lelkiismeretfurdalással tegye, mert az a legrosszabb. Persze a legjobb, ha egyenesbe jön magával, és akkor nem lesz rá szüksége egyáltalán.

kispista 2010.06.20. 00:07:19

Soma egy mocskos szadeszos ***** kurva!

juditeva 2010.06.20. 14:28:21

@Pénzkereskedő: Nem minősítve Somát, mert az előttem szóló ezt már megtette: dohányosként kifejezetten Selymes Orsolya módszerének szurkolok. Erősen elgondolkodtat azon, hogy magam is befejezzem ezt az őrületet, mármint a dohányzást. Igenis kínlódás, igenis elveszi a lelki szabadságomat, igenis függőként: a cigaretta határozza meg az életemet. Soma pedig nyomja ott az igét, ahová való.

gattilane 2010.06.20. 18:18:46

Na végre itt legalább leírhatom a véleményem,mert ugyanis minket cigaretta élvezőket,teljesen kirekesztettek,nap mint nap megaláznak,bújva kell a cigimet elszívni,mert ha meglátja valaki hogy cigarettázok,úgy néznek rám,mint a leprásokra.Ez már felháborító!!!
Pár szóban leírom,hogy 16 éves korom óta dohányzom,a szülőszobán voltam,ott szülés előtt is elszívtam a cigimet,és soha nem volt beteg egyik gyerekem sem,én sem a mai napig.A szüleim is dohányoztak,de soha ilyet nem is hallottunk,"hogy rákos betegség"azt sem tudtuk hogy mi az?-most persze ráfogják a cigire,mivel nem ismerik a betegség okát.55 éves vagyok,Pesten az Üllői úton lakom,de több mocskot,szívok be mint a cigivel.Még a mai napig is nagyon élvezem a cigit egy jó finom kávéval,el sem tudnám képzelni az életem nélküle.Az viszont undorító számomra,hogy aluljárókban vagy utcán bárhol eldobja a cigi csikket.Ezt kellene rendbe tenni az emberek fejében,és nem kiüldözni a dohányzókat.Olyan is megtörténik,hogy a taknyos zsebkendőjét is eldobja az utcán,vagy a lakása ablakából kidobja a tejfölös dobozt,ezt én láttam.De sajnos ezt nem ítélik el az emberek,csak a bagósokat.Soha életemben alkoholt nem ittam,nem is fogok de a napi reggeli kávémról,és a cigimről nem mondok le!!! Üdv mindenkinek aki olvassa

Magóg napján (törölt) 2010.06.21. 12:23:00

Na, most képzeld el milyen lenne, ha spangliznál. Se a szagát, de még a csikket se találhatja meg senki.

A bagó és a kávé is drog. Értem?
Függeni gyerekes dolog.

Soma meg egy idióta.

Azért ez a 109 éves bagós bácsi is elég kemény történet.

PinkPipi 2010.08.04. 18:00:29

Szerintem aki dohányozni akar, az nyugodtan dohányozzon.
@gattilane: Az, hogy a dohányzás káros az emberi szervezetre, nem vita tárgya. Teljesen egyértelműen, bizonyítottan káros, attól függetlenül, hogy a károsodás mértéke eltérő lehet, és még pontosan nem ismerjük a folyamatokat (egyes kutatások szerint genetikailag is előre megjósolható, hogy ki fog tőle leghamarabb megbetegedni, és olyanok is lesznek, akik talán soha.)
Én is szerettem 9 éven keresztül dohányozni, aztán egyszer elegem lett, és letettem, szóval pontosan tudom, hogy mennyi nehézségbe ütközik a minden rosszindulat nélkül füstölögni vágyó…
Régen az éttermekben és szórakozóhelyeken magamtól szívtam a füstöt, most is ugyanazokra a helyekre járok, csak most mások füstjét szívom. És tolerálom! Nem értek egyet azokkal a nemdohányosokkal, akik minden áron be akarják tiltatni a füstölgést az utcától a vendéglátóhelyeken át a magánlakásokig. A legtöbb helyen van nemdohányzó helyiség. Az irodaházak, a központi szellőzésű épületek füstmentessége viszont szükséges, mivel itt nincs köztes megoldás, és dolgozók életük 1/3-át ezen a helyen töltik, nem lehet rossz a levegő. A szemetelést pedig a 218/1999-es kormányrendelet szabályozza, itt nincs miről többet beszélni.

A dohányzásfóbia kicsit olyan, mint a homofóbia kérdése, és ezt a két dolgot most nem azért hasonlítom össze, mert a homoszexualitást betegségnek tartom. Ugyan a homoszexualitás nem egy abnormális állapot, mint a függőség, viszont ugyanannyira diszkriminatív a velük szembeni viselkedés. Szabad világban élünk, mindenki azt csinál, amit akar. A melegek is szabadon járhatnak kézen fogva az utcán. Aki azt hiszi, attól lesz meleg a gyereke, mert ezt látja, az alulinformált és/vagy bigott. Aki azt hiszi, attól fog tüdőrákot kapni, mert hetente egyszer olyan helyen jár, ahol passzív dohányzásra kényszerül, annak sincs igaza. Aki semmilyen ingert nem akar a világból, az maradjon szépen otthon.
Soma jelen álláspontjával nem értek egyet, de joga van hozzá. Kifejezetten kedvelem őt, mindenért, amit a nők mentálhigiénéért tesz, a stílusa sokszor hagy némi kívánni valót maga után, de ő ilyen. Szerintem nem véletlen, hogy ilyen sokan kedvelik.

Kicsit elkanyarodtam, szóval a mondanivalóm másik lényege az, hogy a dohányzás egyrészt testi függő (nikotinfüggőség, ez a kisebbik gond), másrészt lelki függő állapot, ezért nehéz leszokni róla. Van, aki a szerencsejátéktól függ, van akinek falási rohamai vannak, megint más szexfüggő vagy az alkoholról, drogról nem tud leszokni. Minden eltúlzott, szélsőséges viselkedés (így a függőség is) káros valamilyen módon, pszichésen és/vagy testileg.
Orsival volt alkalmam többször is találkozni, ő azoknak segít, akik szeretnének leszokni, de nem tudnak. Nem tesz erőszakot senkin, nem toborozza az embereket, nem kampányol elítélően a dohányzás ellen, csak megadja a lehetőséget azoknak, akik szeretnének füstmentesen élni, csak valami miatt egyedül nem megy.

Aki nem akar leszokni, azt békén kell hagyni, és tudni kell békésen együtt élni. És ugye ez a legnehezebb, mert a magyarok (különösen nagy tömegben) borzasztóan intoleránsak.
Csak meg kell nézni, hogy a melegekkel vagy más kisebbséggel hogyan bánnak, és mindjárt rájövünk, hogy egyelőre még a dohányosok vannak a legjobb helyzetben…

Tolerancia, az kell nekünk, én ovitól érettségiig tanítanám!
süti beállítások módosítása