Glóbusz

A világról és Magyarországról szubjektíven és béta módban.

Portfolio hírek

Friss topikok

Archívum

2010.06.28. 23:46 Hungaro Sapiens

Környezetbarát gyilkolás

A környezetvédelmet szép, hasznos, fontos, nemes stb. dolognak tartom, és harcos pacifista sem vagyok, de az alábbi index cikk kiverte nálam a biztosítékot. A greenwashing mindenhol ott van. Manapság már mindent zöldként akarnak eladni a sivatag kellős közepén álló csupaüveg felhőkarcolótól kezdve a BP olajvállalatig bezárólag. Végre eljutottunk arra a pontra, hogy már gyilkolni is csak a környezetet védve lehet.
 
Környezetvédő vagyok, ha ólommentes tölténnyel harcolok az olajért? Egyszer egy szebb korban eljön majd az uránmentes atombombák ideje is?
 
Környezetbarát lőszert vet be az amerikai hadsereg
 
2010. június 28., hétfő 18:16
 
Az Afganisztánban szolgáló amerikai katonák már idén nyáron megkapják az első szállítmányokat a hadseregben idén bemutatkozó új szuperlőszerből, az M855A1 EPR-ből (Enhanced Performance Round) - jelentették be a Pentagon illetékesei.
 
Az új lőszer a nyolcvanas évek óta használt 5,56 milliméteres töltényeket váltja majd fel a hadseregben, első körben az M4-es karabélycsalád [1], a vietnami háború óta használt M16-os [2], és az M249 SAW g [3]olyószórók állnak át rá. Ez az amerikai hadtörténelem legalaposabban tesztelt lőszere [4], a fejlesztés során egymilliót lődöztek el belőle, hogy pontosan bemérjék a tulajdonságait, és módosítani tudjanak a terveken a mérnökök. 2011 végéig 200 millió darabot tervez legyártani belőle a Pentagon.
 
A nagyobb megbízhatóság, pontosság, jobb röppályatartó képesség, nagyobb repülési sebesség és kisebb torkolattűz mellett fontos előnye az új lőszernek, hogy környezetbarát, vagyis a gyártása során nem, vagy az eddigieknél jóval kisebb mennyiségben használnak mérgező és környezetkárosító anyagokat. Csak ólomból évi 2000 tonnával kevesebbet használnak majd fel a fegyvergyárak a hadsereg illetékesei által büszkén Zöld lőszerként bemutatott M855A1 EPR miatt.
 
Ha az új muníció, amit az előzetes tesztek alapján minden idők legjobb lőszerének kiáltottak ki [5], beválik, a következő lépésben a 7,62 milliméteres kalibert éri el a zöld technológia az amerikai hadsereg tervei szerint.

Szólj hozzá!

Címkék: hülyék környezetvédelem greenwashing


A bejegyzés trackback címe:

https://globusz.blog.hu/api/trackback/id/tr692117420

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása