Glóbusz

A világról és Magyarországról szubjektíven és béta módban.

Portfolio hírek

Friss topikok

Archívum

2010.06.25. 17:36 Hungaro Sapiens

Egy lépés választja el az USA-t az újabb recessziótól

A Michigan University fogyasztói bizalmi indexe 2008 januárja óta nem látott szintre emelkedett. Hurrrááááááá végre túl vagyunk a nehezén!

 

Várjunk csak...

Ez a mutató nem csak az aktuális gazdasági hangulat mérésére alkalmas? De igen!

Mit mutat az ECRI index, mely nagyszerűen jelzi, hogy a gazdasági ciklus mely részében van az amerikai gazdaság?  

Ez bizony gyászos. A -6,9%-os érték közelgő és szinte biztos recessziót jelez. Biztosan valami tévedésről van szó, vagy elszámoltak valamit. Hiszen minden bank olyan optimista: a Goldman Sachs, UBS, Barclays...

Nézzünk valami megbízhatóbb mutatót! Itt van például Dr. Réz. Tökéletes előremutató indikátor, hiszen az ipari termeléshez előzetesen meg kell venni a fémet. Ha emelkedik a réz ára, az azt jelenti, hogy nőni fog a termelés.

Ez nekem még nem elég meggyőző. Mi van akkor, ha már régen megvették a vállalatok az anyagot, és most szállítják éppen a gyárakba? A Baltikum teherhajózási díjain alapuló Baltic Dry Index megmutatja az igazságot, hiszen itt igazán érvényes a nagyobb termelés -> magas forgalom -> magasabb szállítási díj összefüggés!

Ez bizony tényleg nem biztató. Veszélyes utakra tévedt a világgazdaság. Kérem, kapcsolják be biztonsági öveiket!

Szólj hozzá!

Címkék: gazdaság recesszió portfolioblogger


A bejegyzés trackback címe:

https://globusz.blog.hu/api/trackback/id/tr352109952

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása