Glóbusz

A világról és Magyarországról szubjektíven és béta módban.

Portfolio hírek

Friss topikok

Archívum

2010.06.04. 10:20 Hungaro Sapiens

Elfogyott az IMF pénze, mi lesz Magyarországgal? (Update1)

Magyarország újra felkerült a világtérképre. Tudható volt, hogy a Fidesz nem akarja elvinni a balhét az előző nyolc év ballépéseiért, és még a kormányzás legelején kiborítja  a bilit.  Kósa Lajos azonban tegnap túllőtt a célon, meggondolatlanul(?), de a valóságtól valószínűleg nem teljesen elrugaszkodottan azt találta mondani, hogy csak nagyon nehezen fogjuk tudni elkerülni Görögország sorsát.

A nemzetközi befektetőknek hirtelen déjà vu érzése támadt. Tavaly Görögországban ugyanez a történet játszódott le. Választások után az új kormány azzal kezdte, hogy rosszabb a helyzet a vártnál, "trükkök százaira" bukkant az amúgy is nyakig eladósodott állam statisztikáiban. Persze van még a több hasonlóság is a két ország között: feketegazdaság, korrupció, egyensúlyhiány... Csak ez hiányzott hát a görög válság továbbterjedésétől amúgy is kellően megrettent befektetőknek: a zúgott a forint és a tőzsde, a magyar CDS árak hónapok óta nem látott szintre emelkedtek.

2008-ban hasonló helyzetben volt kénytelen a magyar állam az IMF-hez rohanni, mivel akkor sem tudott megfelelő feltételekkel forráshoz jutni a piacról. Idközben véget ért a kánaán, a hitelkeret tavasszal lejárt hamarosan lejár, ezért amennyiben tovább romlanak a finanszírozási lehetőségeink könnyen elképzelhető, hogy újra az IMF-hez kell fordulnunk.

Azonban ami két éve könnyen ment, az idén már nem biztos, hogy egyszerű játszma lesz. Akkor az volt a szerencsénk, hogy az első dominó voltunk a sorban, de az elmúlt időszakban az IMF két kézzel szórta a hitelt (Görögország, Románia, Baltikum...), és mára az ő malacperselyük is kiürült. Boutros-Ghali tegnap azt nyilatkozta, amennyiben az IMF tényleg oda akarja adni az eddig odaígért pénzeket Európának, akkor komoly tőkeemelésre van szüksége, meg kell DUPLÁZNIA a tőkéjét.

A tagállamoknak nincs más választásuk, mint fizetni, ha nem akarják újrajátszani a világgazdasági válságot, azonban Magyarországnak fel kell készülnie, hogy sokkal nehezebben fog IMF hitelhez jutni, mint korábban. A bank forrás oldalán a fejlett államok közül néhány szerencsésnek már elege van a fiskális fegyelem romlásából, és már alig várja, hogy végre bekeményíthessenek (pl. Németország). Eszköz oldalon könnyen elképzelhető, hogy néhány fejlett ország (PIIGS államok) néhány negyedéven belül beáll mellénk a sorba hitelért.

"Isten óvja" meg "Mária országát", ha Olaszországgal vagy Spanyolországgal kell majd versenyeznünk a hitelért.

A Reuters hír:

Boutros-Ghali says IMF not properly resourced

BUSAN

Thu Jun 3, 2010 9:44pm EDT

 

 

 

 

 

 

"If we are going to start including funds made available to Europe, then the IMF is not properly resourced," Youssef Boutros-Ghali, who chairs the International Monetary and Financial Committee, told Reuters, adding that IMF members were talking of doubling the amount of SDRs.

 

 

 

 

Greece's problems are not over yet and it is still not clear if it can implement reforms, he said in this South Korean port city ahead of a meeting of G20 finance ministers. (Reporting by David Milliken, editing by Jonathan Thatcher)

Update 1:

Szijjártó Péternek elgurult a gyógyszere, esetleg shortolja a forintot, a BUX-ot, az OTP-t vagy  mindhármat együtt. Sikerült überelnie a tegnapi fideszes nyilatkozatokat azzal, hogy már államcsődközeli helyzetről beszél. Ez akár még igaz is lehet, de tényadatok nélkül ilyeneket beszélni szimpla hülyeség. Természetesen minden zuhan.

 

 

 

 

BUSAN South Korea, June 4 (Reuters) - The IMF has to have more resources after the support for Greece and needs to "very significantly" increase the amount of special drawing rights, the head of the Fund's policy-steering committee said on Friday.

1 komment

Címkék: fidesz hitel imf portfolioblogger


A bejegyzés trackback címe:

https://globusz.blog.hu/api/trackback/id/tr862055571

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.06.05. 10:48:54

szia

nincs kedved csatlakozni hozzánk?

írj ha igen, olvasottságunk néha magas
süti beállítások módosítása