Glóbusz

A világról és Magyarországról szubjektíven és béta módban.

Portfolio hírek

Friss topikok

Archívum

2010.07.18. 13:30 Hungaro Sapiens

Se veled, se nélküled - Az EU-IMF-Magyarország szerelmi háromszög

Magyarországnak szüksége van az IMF készenléti hitelkeretére, ez tény. Nem a pénzre van szükség, hiszen a piacról kedvezőbb feltételekkel juthattunk eddig forráshoz. Az IMF bizalmi tőkét biztosított nekünk, amire alapozva gyakorlatilag kockázat nélkül hitelezhettek nekünk rövidtávon a befektetők. (Olyan nem nagyon akadt, aki hosszú távra is ránk merte volna bízni a pénzét.) AZ IMF-fel folytatott tárgyalások megszakadásával ennek a kedvező helyzetnek most egy időre biztosan vége lesz. Mondhatni két pad között a földre estünk. Az IMF hitel elbizonytalanodásával most a piaci források költségei jelentősen meg fognak emelkedni.

 

Lehet szidni az IMF-t, de a feltételeket most ők diktálják. Hajlamosak vagyunk teljesen önálló szereplőként tekinteni rá, de forrásai végső soron a többi tagállam hozzánk hasonló adófizetőitől származnak. Egy hazai adófizető sem lenne boldog attól a tudattól, ha az ő adóforintjai olyan ország számláján landolnának, ami azon túl, hogy saját hibájából került nehéz helyzetbe, még az együttműködés feltételrendszerét is fel szeretné rúgni.

 

 

Miközben mi a saját szomorú helyzetünkkel vagyunk elfoglalva, nyugaton is fokozódik a helyzet, és az Euribor 2009 augusztusa óta nem látott magasságokba emelkedett.

 

Az EU kétségbeesetten próbálja megnyugtatni a piacokat az európai bankok stressz tesztjével, melynek eredménye július 23-án, jövő héten esedékes. Sokan szkeptikusan állnak hozzá mondván, hogy a vizsgálatot eleve úgy tervezték meg, hogy a kívánt eredményeket hozza. Különösen a bankok állami adósságleírásokból származó várható veszteségeire vonatokozó becsléseket kíséri hitetlenkedés. Görögország esetében 23% körüli leírással számolnak, de ezt a szánot már nem sokan hiszik el. A JP Morgan a görögöknél 30%-t valószínűsít. Érdekes, hogy itthon senki nem beszél róla, de az amerikaiak a magyar államadósság esetében reálisnak tartanának egy 10%-os veszteséget.

 

A korábbi bal és jobboldali kormányainknak hatalmas hibája volt, hogy politikai rövidlátásból hagyták ennyire eladósodni az országot, amivel sajnos együtt jár a szuverenitás részleges elvesztésével. A helyzet megoldására hosszú távon a kulcs nyilván az adósságszint csökkentése lenne.

 

Most sajnos rövidtávon a hitelképesség megtartására kell koncentrálnunk. Mit tesz erre a kormány? Magyarországot újra felteszi a csőddel leginkább fenyegetett államok listájára! Ennél szerencsétlenebb időzítést el sem lehetne képzelni. Nemcsak hazánk pénzügypolitikai hitelességét tesszük újból kockára, de ezúttal az egész EU beleremeghet a magyar virtusba.

 

Lehet egyszer hibázni vagy akár többször is (lásd Kósa és Szijjártó nyilatkozatait). Azonban minél többször teszi ezt az ország, annál valószínűbb, hogy notórius bajkeverőként tekintenek majd rá, akit jobb a klubbon kívül tudni. Mindenki tegye a szívére a kezét. A németek helyében akarna Ön ilyen szomszédot az euróövezetben?

 

A néhány héttel ezelőtti bakikat még viszonylag könnyű volt elsimítani, és a piacok hamar megbocsájtottak. Ezúttal azonban nem holmi kommunikációs malőrről van szó, hanem konkrétan arról, hogy a legjelentősebb segítőinknek lett egy időre elegük belőlünk. Persze vissza fogjuk hívni az EU és az IMF küldöttséget, ők pedig vissza akarnak jönni, és végül meg fogunk állapodni, de a hazai piacok nyara még az eddigieknél is forróbb lesz.

12 komment · 1 trackback

Címkék: magyarország eu hitel imf portfolioblogger


A bejegyzés trackback címe:

https://globusz.blog.hu/api/trackback/id/tr222158584

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Aki fizet, az petyegtet 2010.07.18. 18:43:38

Előbb-utóbb most már csak visszavesznek a nagy mellényből a fiúk, mielőtt hatalmas zakó nem lesz belőle. Előbb-utóbb csak rájönnek, hogy azt a nemzeti együttműködéses maszlagot meg a fedezetlen ígérgetést, azt komoly publikum már nem veszi be. Azzal le...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szöllősi 2010.07.18. 15:08:55

"A korábbi bal és jobboldali kormányainknak hatalmas hibája volt, hogy politikai rövidlátásból hagyták ennyire eladósodni az országot" Ez így ebben a formában valótlanság!
Horn és Orbán idején csökkent az államadósság, Medgyessy Gyurcsány és Bajnai idején nőtt. Ha nem hiszed, írás előtt olvasd egy kicsit a pm honlapját.

Hungaro Sapiens 2010.07.18. 15:16:48

@szöllősi dr: Volt még egy Antall-Boros kormány is. Erről nem elfelejtkezve pedig már igaz az állítás.

aszora 2010.07.18. 16:06:54

Ha a hiánycél teljesül akkor nincs szükségünk az IMF-re.
Az meg komolytalan kijelentés, hogy komoly kockázatot jelentenénk, mivel most is Magyarország az egyik legalacsonyabb hiánnyal rendelkező ország az EU-ban.

Az meg, hogy a jegybanki fizetések csökkentése inkább veszélyezteti az MNB függetlenségét, mint a monetáris tanács Gyurcsány kormány embereivel való feltöltése pár éve, az szimpla demagógia,

Ugyanúgy mint a bankadó ellenzése.
Az IMF nem jótékonysági szervezet, innen tőlünk akarnak pénzt beszedni, a akormány pedig - helyesen - a pénzügyi szférát adózatatná - Marx szavaival antagonisztikus - ellentét eseteáll fenn :)

Ha a hiánycél teljesül - amit a 2 évvel ezelőtti kormány
vállalt a megállapodásban - akkor nem nagyon tudnak mit csinálni úgysem.

A szuverenitást - ahogy írod - valóban elvesztettünk részben, tehát vissza kell szerezni :)
Sosem lesz ilyen jó alkalom, a válság miatt, és az alacsony hiány miatt sem az eu, sem az img nem nagyon ugrálhat.

Forint válság pedig nem lesz, jelentős a külker többlet tartalék van, ha helyreáll az egyensúly akkor már nem nagyon fognak tudni diktálni. A hitel meg kölcsönös függőség: a momentán a hitelezők is eléggé aggódnak a pénzükért ahhoz, hogy ne akarják bedöntéssel zsarolni a magyar államot.

Szerintem legalábbis.

stoppard · http://forint.blog.hu 2010.07.18. 17:04:07

@Hungaro Sapiens: de ott a GDP-zsugorodása játszotta a főszerepet, nem a túlköltekezés.

Amúgy ezt hogy érted?
"Nem a pénzre van szükség, hiszen a piacról kedvezőbb feltételekkel juthattunk eddig forráshoz. "

aszora 2010.07.18. 18:21:04

@stoppard:
Gondolom úgy értette, hogy az IMF hitel évi 5%-os euró kamatánál már lassan a forint alapú állampapírok hozama is alacsonyabb :)

Hungaro Sapiens 2010.07.18. 19:05:43

@aszora: Szerintem most elsősorban pszichológiailag jelentünk kockázatot. Az EU stressz tesztje fontos lelki támaszt nyújthatna a piacnak (többre valószínűleg nem lesz alkalmas). Sajnos éppen az eredmények publikálása idején kezdenek el majd újra Magyarország és a PIGS államok hitelképességén elmélkedni tőlünk nyugatra, és az egész hatástalan maradhat. Nagyon szerencsétlen az időzítés.

Nem azt mondom, hogy mindenben feküdjünk le az IMF-nek és az EU-nak, de a húrt nem szabad túlfeszíteni, és a vitákat a nagy nyilvánosságot kizárva kell lefolytatni.

A bankadót magam is helyeslem. Az extraprofitot valahogy vissza kell szereznie a társadalomnak.

aszora 2010.07.18. 19:20:11

@Hungaro Sapiens:
Hát az tény hogy kényes a nemzetközi helyzet (és még fokozódhat is), éépen ezért tartani kell a hiánycélt, ha viszont ez megvan, akkor a többibe szerintem nem nagyon tudnak belekötni, hiába szeretnének.
Másrészt szerintem 1-2 éven belül lesz még olyan eurózóna-tag, amelyik sokkal nagyobb pácban lesz, mint mi, és majd odaterelődik a figyelem.
A bankadót persze szeretnék megfúrni, mert nekik kell a lóvé, a kormány meg szeretné itthon tartani :)
Viszont én nem nagyonhiszem, hogy ebben meg lehetne akadályozni.

csokiájsz 2010.07.19. 07:20:51

a jelenlegi kormányzat nagyon rövid idő alatt többszörösen bebizonyította gazdasági hozzánemértését.

dillettáns barmok.

stoppard · http://forint.blog.hu 2010.07.20. 08:46:10

azért remélem, nem egy háromhónapos dkj-vel hasonlítod össze...

Árpád a Király 2010.07.20. 10:00:10

Beszéljünk kicsit másról is.

FORINT értéke!!

Nézzük csak meg a környező országokat.

Pl. Románia

Úniós csatlakozás előtt lecserélte az értéktelen pénzét új pénzre és lám minden különösebb gazdasági erősödés ellenére az új Lej többszörösen erősebb lett a Forintnál.

Pl 2. Horvátország.

Tíz éve még polgár háború sújtotta ország és lásd a pénzük mégis 4 szer jobb a mi Forintunknál.
Pedig gazdaságuk szinte nulla !!

Ezek és hasonló példákon kellene a neves közgazdászainknak elgondolkodni.

DE addig amíg Széles, Demján és hasonló "urak" irányítják a háttérből az országot addig nem lesz itt semmilyen változás.

Jah, hogy éppen ki ül a Parlamentben ?

Az teljesen tök mindegy!!!!

Magyarország 2010.
süti beállítások módosítása